Friday, June 27, 2008

Läget i Curva Fiesole



Det råder ingen tvivel om att Fiorentina har ett av fotbollsitaliens bättre tryck på sin hemmaarena. Curva Fiesole har många gånger varit skillnaden mellan vinst och förlust. Nu ska man visa fotbollseuropa sin röststyrka och planerar lite omorganisation i kurvan.

För att förstå läget i Curva Fiesole bör man känna till lite bakgrundsfakta. Som alla vet består kurvan av ett gäng grupper med CAV, Fiorenza och Gruppo Storico som de tre största. CAV, som är den numerärt, största gruppen, har fått utstå en hel del kritik från övriga grupper i kurvan. Det hela började med att man exponerade en jätteflagga som var sponsrad av Zoppini, en florentinsk smyckestillverkare. Ungefär i samma veva började interna stridigheter mellan flera grupper blossa upp, vilka resulterade i att en utbrytargrupp på ca 100 personer bildade ”Firenze Ultras” och tog plats i de nedre regionerna (parterre) av kurvan. FU består av hårdnackade grabbar i 20-30 årsåldern som gärna vill leva efter de gamla ultraskoderna, fast med en modern polishatande ”touch”. Problemet, som även är alla italienska ultrasgruppers, om vi kan kalla det det, är att samhället ser annorlunda ut jämfört med 20-30 år sedan. Poliserna är mycket mer välorganiserade och straffen vid regelöverträdelser betydligt hårdare. Att söka bråk kring arenorna har blivit svårare och de senaste tio åren har bråken oftast stannat vid polisens sköldar. Förut riskerade du ett batongslag, idag avstängning och fängelse. Våldet mellan ultras och poliser har således till viss mån ersatt de mellan grupperingarna från de olika lagen. Den nya ultrasmentaliteten är starkt präglad av hatet till ordningsmakten och detta är inget många av de gamla (och för all del även många yngre) ultras vill ställa sig bakom. Grunden i ”den gamla mentaliteten” är kärleken till laget som är starkare än något annat. Att följa laget i vått och torrt, twenty-four-seven, göra banderoller, umgås och planera bortamatcher osv, är vad som kännetecknar en riktig ultra. Hatet till motståndarfans samt bråk kring matcher är sekundärt. Den nya inställningen håller dock på att få ett starkt fäste i de italienska kurvorna och skapar spänningar inte bara mellan polis och fans utan även internt, på arenorna. Firenze Ultras representerar just denna, nya mentalitet vilken inte är fullt accepterad av övriga grupperingar.

Under de fyra sista matcherna gick alla grupper ihop och placerade sig centralt i Curva Fiesole för att ge laget extra stöd i den rafflande, viktiga avslutningen. Firenze Ultras stod dock kvar och körde sitt eget race i parterre. Enligt de flesta röster verkar det som att initiativet att stå samman, dock fortfarande under sin grupps fana, kommer att fortsätta under det kommande året. Allt för att få en mer kompakt och röststark kurva, och på så sätt visa sig för Europa från sin bästa sida. Stoltheten av att komma från Firenze är som ni känner till mycket stark.

Vad händer då med Firenze Ultras? Mycket talar för att de gör som många grupper gjort tidigare, nämligen byter kurva. Om Firenze Ultras skulle placera sig bland de fredliga grupperna Viesseux och Korps i Ferrovia skulle säkerligen ytterligare konflikter uppstå och jag tror inte att ett byte av kurva är en perfekt lösning för Firenze Ultras.

Klart är att man i Curva Fiesole är mer sammansvetsade än på mycket länge. Och bra är ju det med tanke på vad som väntar oss nästa säsong…
C´è solo la Fiorentina!

No comments: