Tuesday, June 24, 2008

I Rossi Calcio Storico-mästare




Jag antar att många av er som läser bloggen lever en vardag som just nu präglas av de pågående mästerskapen. Några har kanske slutat bry sig sedan Sverige spelade bort sina chanser till turneringsseger, och istället fokuserar ni på sommarmercaton. Vad vet jag? I Firenze hur som helst snackas det varken om EM eller Vargas. Spelet som funnits sedan medeltiden, den första, riktiga formen av fotboll enligt i fiorentini, Calcio Storico har nämligen gått av stapeln. Men det var inte helt klart att startskottet till årets upplaga skulle gå av överhuvudtaget.

Fjolårets premiärmatch mellan i bianchi (de vita) från Santo Spirito och gli azzurri (de blå) från Santa Croce urartade nämligen i ett jättebråk och kunde inte brytas förän Firenzes vassaste carabinieristyrka, med batonger som tillhyggen, lyckats brotta ned bråkstakarna. Men efter några regeländringar, som framförallt omöjliggjorde deltagandet för tidigare avstängda spelare, bestämde man till slut att il Calcio Fiorentino skulle återuppstå.

Hur gick det då? Öppningsmatchen mellan mina grabbar från Santo Spirito och de blå från pubområdet Santa Croce var en tät match där de sistnämnda till slut segrade. Idag tisdag, tillika helgdag i Firenze (la festa di San Giovanni), avgjordes finalen mellan gli azzurri och i rossi (de röda), som tidigare vunnit sin match mot i verdi (de gröna). De röda kunde tämligen enkelt gå fram till en 5-0 ledning innan de blå vaknade. Man ryckte upp sig och reducerade till 5,5-4. De röda var dock snäppet starkare denna dag och kunde till slut segra med hela 9,5-4.

Årets upplaga blev fredlig. Ett tiotal brutna näsben, några benbrott och en och annan hjärnskakning får ses som ett milt facit på ett annars brutalt spel.

Ikväll avslutas festligheterna med lila fyrverkerier.

BUON SAN GIOVANNI FRATELLI VIOLA!

No comments: