Wednesday, June 18, 2008

Arenabygge hägrar

Pier Luigi Nervi hette den världsberömda arkitekten som 1931 klippte det röda bandet vid invigningen av Stadio Comunale. Idag är mästerverket k-märkt och skyddat av ”Le belle arti”, Italiens skönhetsråd.

Ni förstår att det finns en del problem kring bygget av en ny arena. Att riva Franchi är inte att tala om. Att bygga om den och göra den till en modern toparena mycket svårt. Att Fiorentina behöver en modernare hemmaarena råder det dock inga tvivel om. Vad ska man då göra?
'
Alternativ 1: Bygga om Franchi.
Redan inför VM 90 gjordes en stor ombyggnation där bland annat löparbanor togs bort. Detta skedde inte helt problemfritt. Le belle arti satte käppar i hjulen och försvårade byggnadsarbetet men till slut stod den klar strax innan slutspelet. Ytterligare ombyggnationer, vilka skulle vara mycket omfattande, kräver att alla hjälps åt, även le belle arti.

Alternativ 2: Bygga en ny arena
Här är det framförallt platsen som är ett problem. Franchi ligger som många av er känner till relativt centralt. En ny arena skulle ligga lite utanför staden. Castello heter området norr om Firenze som det talas mest frekvent om. Detta är egentligen den enda platsen fiorentinarna är positiva till. Problemet är att man helst inte vill flytta från Franchi. Det finns helt enkelt för mycket tradition och själ kring Campo di Marte, stadionområdet.

Alternativ 3: Inte göra någonting
Genom åren har storslagna planer om en ny arena smidigts, men inget konkret har hänt. Den stora bromsklossen stavas ”kommunen”, och det är pengarna som är det stora bekymret. Nu verkar man dock vara mer öppna än någonsin vilket gör att detta alternativ känns som det mest avlägsna.

Vad är det då som har fått fart på planerna? Della Valle. Fiorentinas ägare har på några få år fört Fiorentina från serie C2 till Champions League, och detta gillar politikerna. Fiorentina berör och framförallt är stadens fotbollslag mycket viktigt för invånarna. Det finns ingen stad i Italien som har lika engagerade fans som Fiorentina. Detta har kommunen förstått och i takt med lagets framgångar på planen har man börjat öppna ögonen.
Under våren har klubben och kommunen haft flera möten där man har diskuterat arenafrågan, dock har det varit mycket hysh-hysh och det är svårt att veta vad som sagts och gjorts. Della Valle-familjen har till exempel valt at inte uttala sig alls i frågan. Istället har familjen hintat om ett projekt utöver det vanliga, kanske unikt, nämligen att tillägna en hel stadsdel Fiorentina. Här ska allt andas Viola. Detaljer kring dessa planer har inte presenterats och än så länge har det bara spekulerats om var, när och hur denna stadsdel skulle kunna realiseras.

Idag hände så något stort. Några få meningar från Andrea Della Valle har åter fått fart på spekulationerna om en ny modern arena samt stadsdelsprojektet:

"Vi kommer inom en snar framtid att presentera ett projekt, ett stort sådant, och jag är övertygad om att många kommer att gilla det. Fansen har alltid givit oss mycket och nu är det Firenzes (kommunens) tur är att ge oss en hand.”

Frågan Andrea svarade på var om det planeras en ny arena. Till skillnad från många italienare är Della Valle pålitliga personer som står för vad de säger. Sommaren har börjat bra och det verkar som att den bara blir bättre och bättre...

No comments: