Thursday, March 30, 2006

Lägesrapport från Firenze

Det är svårt att beskriva stämningen i Florens så här några dagar innan ”la partita dell´anno”. Runt Bar Marisa flockas gubbarna och man undrar om de har tagit ledigt från jobbet bara för att ladda in för söndagens spektakel, som på ett eller annat sätt kommer att gå till historien.
På ”i campini” ett stenkast (iaf om jag kastar) från Marisa slipar Prandelli formen, likt en skulptör från renässansen, på sina spelare. Jo, faktiskt, så noga verkar det vara. Från Franchis södra långsida kommer Prandellis ”staff medico” ut med datorer och olika mätinstrument för att på bästa sätt förbereda spelarna inför drabbningen som kan komma att byta en plats i världens mest prestigefyllda turnering för klubblag.
Samtidigt som spänningen är på topp inför matchen laddar Firenze för en ny turistsäsong. Uteserveringarna är sedan ett par veckor öppna och längs San Lorenzo-marknaden är försäljarnarna på tå för att få en del av kakan när turisterna öppnar plånboken. Ingen kommer undan.
Även staden har gjort sitt för att locka hit turisterna och på Uffizierna pågår sedan i tisdags en av de mest påkostade utställningarna i museets historia; ”Il genio di Leonardo”. Inte långt därifrån har man på nationalmuseet, il Bargello, en utställning av Giambologna, fransmannen som flydde sitt hemland för att slå sig ned i hjärtat av Europa, på den tiden Firenze. På Villa Gamberaia i Settignano, en av världens mest kända trädgårdar, förbereder man det sista nu när våren knackar på dörren. Det är allt detta och enormt mycket mer som man härleder till när man pratar om florentinarnas stolthet. En gång försvarade soldater staden, och tack vare dessa finns allt det vackra som får Firenze att bli vad det är kvar. Nuförtiden är det spelarna i Fiorentina som är stadens krigare och som försvarar dess färger, på söndag mot de rödgula från huvudstaden. Ett lag likt Fiorentina som absolut har mycket att spela för, inte mist sin stolthet. Den fanns nämligen en tid då världen hette; Roma.

No comments: