Tuesday, September 09, 2008

Lila talanger

Fiorentinas ungdomssektion har genom åren blivit känd som en av Italiens mest framgångsrika plantskolor (andra är förutom storlagen även Atalanta, Sampdoria, Empoli och Udinese). Efter konkursbeslutet 2002 fick man dock börja om från början, och det har varit intensiva år sedan dess. Nu är man tillbaka inte minst efter fjolårets semifinalplats i Primavera-serien och Allievi Nazionali-lagets serievinst. Nedan har jag med hjälp av firenzeviola.it listat våra största talanger.

ANDREA SECULIN (födelseår 1990)
Det är få förunnat att ha en U-21 landslagsman på målvaktspositionen. Fiorentina har det i Andrea Seculin. Tillsammans med tränare Bollini utvecklades han enormt under fjolåret och har fortsatt att ta kliv mot seniorfotbollen under sommaren då han tillsammans med Sebastien Frey försäsongstränat i Alpe di Siusi, vart han också kommer ifrån. Med god teknik, fysisk, kyla och smidighet är Andrea en framtidsman att hålla ögonen på.
Liknar: Iker Casillas

ONDREJ MAZUCH (1989)
Enorm fysik, bra på att läsa spelet och en perfekt kombination av smidighet och muskler. Att vara ung och ta en plats bland de stora grabbarna på en sådan utsatt position som mittback är mycket svårt. Mazuch är dock på god väg och lär sig snabbt. Håll utkik efter Ondrej redan i årets Serie A.
Liknar: Thomas Repka

FEDERICO BETTONI (1989)
Ytterback med ett fint löpsteg och välutvecklad fysik, trots sin unga ålder. Han hade flera lånebud från Lega Pro-klubbar under sommaren men Fiorentina valde att behålla honom och utveckla hans talang under eget tak.
Liknar: Paolo De Ceglie

MASSIMILIANO TAGLIANI (1989)
Massimiliano har en färdighet som är få förunnat. Förutom att han besitter en stor talang är han även mycket följdsam och elegant i sin spelstil. Har även spelat i samtliga ungdomslandslag.
Liknar: Alessandro Nesta

FREDERICO MASI (1990)
Har en plats i Italiens mycket duktiga U-19 landslag. Inte så lång men mycket spänstig och stark. Hans huvudspel är hans främsta egenskap på planen.
Liknar: Ivan Ramiro Cordoba

JAN HABLE (1989)
Spelade från start i det tjeckiska OS-laget. Kort, stenhård och löpstark med en känslig högerdoja.
Liknar: Vincenzo Grella

PAPE MOUSSA DIAKHATE' (1989)
Diakhatè har fortfarande kvar att lära vad det gäller det taktiska. Dock har han åldern och framförallt fysiken på sin sida. En gigant på mittplanen som spelar helt utan rädsla. Är framförallt en bollvinnare men innehar även ett mäktigt skott.
Liknar: Papa Boupa Diop

MARCO AUGUSTO ROMIZI (1990)
En mix av kvalité och kvantitet. En komplett mittfältare som säkerligen redan nu skulle prestera utmärkt i Lega Pro.
Liknar: Belozoglu Emre

ALBERTO BACCARIN (1993)
Fifa har med Baccarin på sin lista över extrema talanger med en så gott som säker framtid i världstoppen. Fiorentina tar hand om sin kanske största talang, dock utan att exponera honom allt för mycket i media. Han är mycket ung men har trots det färdigheter som är få förunnat och när folk ser honom spela pratas det redan om honom som ett ”fenomen”. Oerhört teknisk, extremt snabb och ett bra skott. Lägg Alberto Baccarin på minnet.
Liknar: Kakà

MATTEO CALAMAI (1991)
Gör sitt första år i Primavera-laget. Har spelat i Fiorentina sedan barnsben och har alltid varit huvudperson i ungdomslagen. En snabb ytter som även skulle kunna spela på en kant i ett tremannaanfall.
Liknar: Simone Perrotta

KHOUMA EL BABACAR (1993)
Har blivit uppflyttad till Primaveralaget trots sin låga ålder. I Fiorentina räknar man med att senegalesen är en framtidsman i Fiorentina, speciellt sedan han gjorde mål i träningsmatchen mot A-laget i somras. En atlet med ett sällan skådat målsinne. Fiorentina och Bollini satsar mycket på Babacar i år, men framförallt för framtiden.
Liknar: Didier Drogba

1 comment:

Anonymous said...

Väldigt intressant information. Speciellt för sånna som mig som kan noll om kidsen!